Jak pozbyć się kamienia z czajnika?
Dom

Jak pozbyć się kamienia z czajnika?

Niezależnie od tego jaki czajnik kupimy jesteśmy narażeni na to, że pojawi się w nim kamień. To zazwyczaj wina tzw. twardej wody, która niestety płynie w większości kranach. Osad, który tworzy się na ścianach sprzętu kuchennego wpływa także na smak naszej herbaty czy kawy. Wpływa także na jakość czajnika i zazwyczaj prowadzi do jego szybszego psucia. Jest jednak kilka sposobów, aby uchronić się od sytuacji tworzenia się nadmiernego kamienia w naszych czajnikach.

Obecnie mamy możliwość kupić różnego rodzaju detergenty, które pomogą nam szybko i skutecznie usunąć kamienny osad. Jednak istnieją także inne, domowe sposoby, które sprawdzają się równie dobrze. Aby unikną pojawienia się nieprzyjemnego wyglądu czajnika, pamiętajmy, że powinniśmy czyścić go regularnie używając specjalnych płynów czy innych sposobów.

Domowe sposoby

Oprócz specjalnych detergentów możesz wykorzystać kilka rzeczy, które znajdziesz w domu. Jednym z najbardziej znanych ,,odkamieniaczy” jest ocet. Wystarczy wlać do czajnika ocet zmieszany z wodą w równych proporcjach, a następnie to zagotować. Pozostawmy tę substancję na ok. godzinę, a potem wylejmy i przegotujmy kilka razy zwykłą wodę, aby pozbyć się zapachu octu. Jest to skuteczny sposób, jednak może być zbyt czasochłonny.

Na stronie General Fresh znajdziesz między innymi produkty do zmywarek, mydła i inne środki czystości

Nieco szybszym, a także skutecznym sposobem jest wlanie do czajnika soku z cytryny. W tym przypadku postępujemy podobnie jak z octem. Cytryna jest o tyle lepszym sposobem na pozbycie się kamienia, że posiada przyjemniejszy zapach niż ocet, a co za tym idzie nie musimy wiele razy płukać czajnika.
Inne sposoby to na przykład wsypanie do czajnika kilka łyżeczek kwasku cytrynowego lub sody. Każdy z czynników także powinien pomóc usunąć ci kamienny osad z twojego czajnika. Te i inne sposoby możesz wykorzystywać także do regularnego mycia sprzętu – zanim zauważysz w nim nieprzyjemny osad. Regularne płukanie czajnika w ten sposób, pozwoli ci uniknąć stworzenie się kamienia.

Czym właściwie jest osad i skąd się bierze?

Kamień, który pojawia się na różnego rodzaju sprzętach w naszym mieszkaniu, to nic innego jak wytrącone związki magnezu i wapnia. W kontakcie z ciepłą wodą tworzą one wapienny osad, który powszechnie nazywamy kamieniem. Pojawia się on najczęściej na kuchennych i łazienkowych kranach, a także na sprzęcie kuchennym. Niestety wpływa on zarówno na wygląd poszczególnych rzeczy, jak i na nasze zdrowie. Wraz z pojawieniem się kamienia w naszych czajnika, kawa i herbata całkowicie mogą zmienić swój smak.

Główną przyczyną tworzenia się osadu na sprzętach w naszym mieszkaniu, jest tzw. twarda woda, która płynie w naszych kranach. Nie jest ona niebezpieczna dla zdrowia, ale powoduje psucie się sprzętów AGD, które znajdują się w naszym domu. Istnieje kilka sposobów, aby ,,zmiękczyć” wodę, a tym samym uniknąć wytworzenia się nieprzyjemnego osadu. Jednym z nich jest zakupienie dzbanka filtrującego. Przed wlaniem wody do czajnika, możemy ją przefiltrować i zmniejszyć ryzyko powstania kamienia w czajniku.

Post Comment